top of page

Ohjeita kuvaukseen tulevalle

 

 

Jännittääkö? Ei syytä huoleen!

 

Minulla on yli kymmenen vuoden kokemus kaikenlaisista kuvauksista ja kuvattavista. Tullessasi kuvaukseen sinun ei tarvitse olla tottunut poseeraaja, heittäydy huoletta ohjattavakseni, rentouta hartiat ja muista ottaa purkka suusta! Taskut kannattaa myös tyhjentää ja nuuska unohtaa pois huulesta.

 

Lasten ja eläinten kanssa kuvattaessa tilanteet elävät jatkuvasti ja sellainen saa mielestäni myös näkyä kuvissa, naura kun naurattaa! Yksilökuvissa ohjaan asentoihin tarkemmin, ehkä annan sinulle jonkun mielikuvan mietittäväksi. Olen usein kuullut sanottavan, että kuvattavanani on helppo olla, koska olen itse niin rento. Toivottavasti meillekin tulee hauska ja rento kuvaus!

 

Mitä päälle kuvaukseen? Apua!

 

Perhe-, tai ryhmäkuviin suosittelen jollakin tavalla yhtenevää vaatetusta. Valitkaa esimerkiksi teemaväri, jota kaikilta löytyy, sen pariksi jokin neutraali harmaa tai valkoinen. Vaikkapa ihanan raikas sininen ja valkoinen, helpoimmillaan se onnistuu jo farkuilla ja valkoisilla t-paidoilla!

 

Suuret ja kirjavat kuviot vaatteissa tekevät kuvista yleensä rauhattomia ja musta hävittää ääriviivoja. Näillekin asuille on tietenkin hetkensä, mutta jos ryhmänne asustus on esimerkiksi kokonaan musta, niin mainitse siitä etukäteen, niin voin miettiä kuvauksen valaistuksen tarkemmin.

 

Entäs lapset?

 

Lapsikuvauksissa suosittelen lapsille myös yksivärisiä, kuviottomia vaatteita, jotka tekevät kuvista rauhallisempia. Mieti myös tarkkaan millaista rekvisiittaa haluat kuviin. Lapsen muovinen lempilelu ei usein näytä kuvissa kivalta, etenkin jos ollaan siinä ikävaiheessa, että maistellaan kaikkea käsiin saatavaa. Usein lelu onkin parempi vanhemman kädessä, kameran takana kiinnittämässä lapsen huomiota.

 

Hymyileväisenkin lapsen kanssa kannattaa varautua siihen, että outo tilanne saattaa pelottaa. Mukaan onkin hyvä varata rakkaita leluja, helppoja herkkuja ja rutkasti kärsivällisyyttä. Katso puhelimesta valmiiksi lempikappale tai piirretty, valmistaudu esiintymään kuin sirkuspelle. Monesti juuri kävelemään oppineiden lasten kuvaukset ovat vanhemmille melkoinen hikijumppa, kun lapsen perässä saa juoksennella tuon tuostakin. Usein lapsikuvauksissa riittääkin toimintaa ja tohinaa, niin, että hengästyttää.

 

Lapsikuvauksissa edetään aina lapsen ehdoilla, pidetään tarpeen mukaan taukoja ja jos sattuu kerta kaikkisen hankala päivä, niin sitten sovitaan uusi aika samaan hintaan. Ulkokuvauksissa tietenkin myös sääolosuhteet saattavat aiheuttaa kuvauksen siirtämisen. Jos päiväunet on jääneet välistä ja uusi hammas vääntää naamaa mutrulle, niin siinäkin tapauksessa voimme katsoa uuden ajan, tämähän on vain elämää, en veloita siirtämisestä tai perumisesta.

 

Ai niin, siitä rekvisiitasta vielä. Minulla on aina mukanani pieni valikoima pärekoreja ja lampaantaljoja sekä muutama pikkutuoli, joita voimme käyttää kuvauksissa.

 

Sisaruskuvat?

 

Usein 1-vuotiskuvien yhteydessä on näppärä ottaa samalla sisaruskuvat isompien lasten kanssa. Tästä kannattaa sisaruksille etukäteen kertoa ja luvata vaikkapa hyvästä käytöksestä jokin kiva palkkio. Se, missä vaiheessa sisaruskuvat otetaan, riippuu paljon lasten luonteesta ja motivaatiosta, joten päätös on aina tapauskohtainen. Vanhemmalle sisarukselle voi myös antaa kunniatehtävän naurattaa pienempää, sillä keneltäpä se paremmin onnistuisi.

 

Hääkuvissa muistettavaa

 

Hääpotreteille on hyvä varata aikaa niin, että kuvaustilanteessa ei ole kiireen tunnetta. Tämä on teidän kahden hetki ennen juhlien hälinää. Tarvittavaan aikaan vaikuttaa tietenkin kuvauspaikan sijainti, tai onko kuvauspaikkoja jopa useampi. Ei hätää, näistä kaikista keskustelemme kuvausvarausta tehdessänne ja vielä tarkemmin hääpalaverissa, jossa aikataulut lyödään lopullisesti lukkoon. Kokemuksen tuomalla varmuudella osaan arvioida tarvitsemamme ajan.

 

Morsiamen on hyvä miettiä onko kuvaustilanteeseen hyvä laittaa varsinaisia hääkenkiä, usein kuvauspaikoissa maasto saattaa olla haastavaa ja lenkkitossuilla pärjää paremmin. Pitkän mekon alta ne eivät näy. Kuitenkin jos kengät halutaan kuviin mukaan, voi ne sitten kuvauspaikassa vaihtaa.

 

Kuten muissakin kuvauksissa, taskut tyhjiksi ja purkka pois suusta!

 

Hääpotretteihin on hyvä pyytää kaasoja ja bestmaneja avustamaan. Usein pitää pukua suoristaa ja kimppua ojentaa, tavaroita kantaa ja monenlaista muuta touhata. Saattavatpa he päästä minullekin assistenteiksi. Potrettien yhteydessä voidaan myös samalla ottaa kuvat bestmanien ja kaasojen kanssa.

 

Tarkemmin ohjeistan hääpäivän kulkuun liittyen tietenkin hääpalaverissa, jossa käymme kohta kohdalta läpi päivän aikataulun ja ohjelman. Jos kuitenkin nyt jo mietityttää jokin seikka, niin vastaan mielelläni kysymyksiinne.

bottom of page